Hemresa!

Igår var våran sista dag på praktiken, det var väldigt sorgligt att säga hej då till både barn och personal. Vi kommer att sakna det här stället massor! Idag ska vi nämligen åka hem. Om två timmar ska vi checka ut ifrån hostlet och om lite drygt sex timmar går flyget!

Det sista vi sa igår när vi skulle sova var:
- Jag vill inte sova.
- Inte jag heller, för vi kommer inte vilja vakna igen..


Så sant. Det här är hemskt! VI VILL STANNA! FÖR ALLTID! FÖR EVIGT!


// Matilda och Michelle

Shopping!

Idag har vi haft en chilldag, det är ju trots allt sista "fria" heldagen här i Edinburgh! Den tillbringade vi givetvis med shopping. Primark är ungefär vårat liv här, förstår inte varför det inte finns i Sverige! Det hade varit helt underbart!

Nu ska vi alldeles strax sova, för imorgon väntas det en dag på praktiken! Det ska bli jätteroligt, jag saknar faktiskt barnen eftersom att jag inte var där förra veckan. På onsdag åker vi hem, det är helt sjukt! Jag vill stanna för evigt!

Om jag någongång skulle bli uteliggare i Edinburgh, skulle jag sova på den här varje natt.



/Matilda

Lördag!

Igår när vi skulle gå ner i köket och göra frukost var det inte som vanligt. Som vanligt brukar det vara rätt folktomt, eller bara några stycken. Igår var det ett heeeeelt gäng med franskar som satt där och sjöng för fulla muggar - ingen plats var ledig. Jag och michelle gjorde frukost och sedan blev vi inbjudna att sitta med några utav dem, de tyckte att våran frukost såg jättetråkig ut med bara bröd utan ens smör, så de försökte bjuda oss på väääldigt mycket saker, bland annat salami - som de hade flera stora korvar utav. Nej tack sa vi artigt men de gav sig inte, de hinkades upp massor utav ostar och röror, fortfarande nej tack. Då bad de oss att lukta på det i alla fall, sagt och gjort, vi luktade - det var det vidrigaste vi någonsin har luktat på och de skrattade bara åt oss. Riktigt trevliga var de och de skulle ut på pubrunda och besöka alla pubar som var med i en katalog. "15 bästa pubarna" ungefär, de frågade om vi ville följa med och visst, det ville vi. De visste inte riktigt hur man läste en karta så vi fick visa vägen till allihoppa, men riktigt roligt var det i alla fall!

Vi spenderade hela dagen med dem och det är en utav de roligaste dagarna vi haft i Edinburgh!


Män i kilt ser vi hela tiden! Det är väldigt roligt faktiskt, jag menar, hur många går runt i folkdräkt i sverige?

Fredag!

Vi är inte så bra på det här med att uppdatera har jag märkt. I fredags kände jag mig friskare, tråkigt nog fick jag ett sms ifrån Rosi som sa att hon var sjuk och att vi hade en fri dag istället. Den utnyttjade vi så att vi gick till en park med svanar och ankor. Det var riktigt mysigt trots att det var vääldigt blåsigt. Efter det gick vi till vårat andra hem: primark!

Svanar, som ni ser - liknar väldigt mycket hundar. Slående likhet. Michelle mobbar mig dock för att jag tycker det.



Såhär glad var jag att jag var frisk igen!




/Matilda

Fortfarande sjuk!

Jag har missat hela veckans praktik! Det är väldigt synd, för jag vill verkligen dit. Inte så roligt att ligga på ett vandrarhem hela dagarna. Jag saknar barnen och blir så avundsjuk på Michelle varje dag när hon kommer hem och berättar vad de har gjort för någonting. Varför skulle jag bli sjuk nu för! Bara 2 dagars praktik kvar nu, och de hoppas jag verkligen att jag kan gå på!

Imorgon ska vi följa med Rosi och träffa några studenter som ska till Eskilstuna och ha praktik i Mars, vi får helt enkelt se hur jag mår imorgon, hoppas jag mår bättre då, har nämligen tröttnat på att sitta fast i det här rummet!

//Matilda

Ny vecka.

Matilda har gått och blivit sjuk (stackare!) så idag har jag varit själv på praktiken. Var jättenervös först, hade ingen aning om vad jag skulle säga. Annars har jag ju Matilda som jag kan prata med lite då och då. Men det gick bra, barnen har varit jättegosiga hela dagen så jag har inte känt mig ensam för en sekund! Det är så himla mysigt när barnen "wants to cuddle" som dem säger där.

Jag och Matilda har inte samma kurs, utan min heter "människor i behov av stöd", så idag fick jag följa med en lärare som går iväg till ett annat rum med ett av barnen som har lite svårigheter med inlärningen och koncentrationen. Han fick öva sin fingermotorik och även några övningar där läraren sa några siffror som han skulle komma ihåg och sedan upprepa dem i samma ordning. Dem gjorde även andra övningar som jag också fick vara med på. Det var väldigt kul att få vara med och se hur dem hanterar med barn som behöver extra stöd. 

Nu är det sängen som gäller, det är en ny dag imorgon. Även om vi har en rätt bra sovmorgon varje dag (börjar 9) så är man rätt slut när man slutar vid 17.00. Hemma i Sverige brukar det inte vara så många barn kvar vid den tiden men här är det lika många barn på morgonen som på eftermiddagen runt 17.00.

Hoppas ni har det bra där hemma! :)

/Michelle

Vi lever!

Eller ja, jag lever! Hur det är med Michelle just nu vet jag inte. Men jag antar att hon har det bra på våran praktik! Jag har gått och blivit sjuk lite sådär olämpligt. Vill ju ha praktik!

I helgen var vi i Glasgow och sov hos min kusin igen. Det var gaaaalet roligt! Vi vill verkligen flytta dit! Ceilidh är det roligaste som finns!

Har inte så mycket ork att skriva någonting, nu ska jag ner och äta något och sen försöka sova bort febern och hoppas på att jag kan gå imorgon.

Okej, ni har redan sett den här fina utsikten, men den förtjänas att visas igen! (mest för att det var typ den enda bilderna vi tog..)


The juniors.

Idag har varit vår tredje hela arbetsdag. Både igår och idag har vi fått vara med  "the juniors", det är barnen som är lite äldre (mellan 2-5 ungefär). Matilda är med dem yngre juniorerna och jag är med dem äldre juniorerna. Dem delar dock på en stor avdelning så vi ses rätt ofta i i rummet. Trivs mycket bättre på den här avdelningen än hos "the toddlers". Mest för att det är lättare att kommunicera med barnen där och för att dem är mer "intresserade" och ställer många frågor till oss. Det är riktigt kul! Ibland kan det kännas lite svårt att prata engelska med barnen, men för det mesta så funkar det utmärkt! även om engelskan är lite halvkrasslig så förstår barnen vad man säger.

Det är så otroligt många skillnader på the nursery här och på förskolor i Sverige. Är fortfarande chockerad över att barnen borstar tänderna efter lunchen. Det känns väldigt konstigt, men kan ju inte säga att det är något dåligt heller.

Har inte riktigt vågat fråga än om vi får ta bilder på alla avdelningar så ni kan se hur det ser ut, men ska försöka ta tag i det någon dag den här veckan.

Vi går från klockan 9-17 varje dag. Även om vi har en helt okej sovmorgon så känns dagarna väldigt långa (men roliga!). Llärarna äter inte samtidigt som barnen utan äter efteråt, så vi äter inte förrän klockan 13, vilket känns väldigt sent - man känner hur magen kurrar vid 12 tiden!)

Annars trivs jag jättebra och jag känner redan efter tre dagar på praktiken att det kommer vara svårt att lämna det här stället.

Nej nu ska vi röra oss mot hostlet (sitter på donken och bloggar, gratis wifi!), uppdaterar mer sen! Take care!  

Bjuder på en bild, alltid seriösa tjejer..


//Michelle

Glasgow!

I fredags skulle vi somsagt åka till glasgow! Mycket riktigt, det gjorde vi. Vid 5-6 var vi framme och lagade mat och åt. Sedan vid strax innan 10 ville vi ha chips, så vi gick ner till affären för att köpa det. Väl där pratade vi svenska, som en kille hörde och började prata med oss. Han bodde i Glasgow, men hade bott i Stockholm och varit förskolelärare. Han flyttade hit eftersom att hans flickvän bodde här. Såå, vi bjöd hem dem! Riktigt trevliga var dem!

På lördagen skulle vi egentligen åka hem, men vi hade fått en inbjudan utav paret att följa med dem och dansa Ceilidh, som är en skottsk folkdans, så vi stannade! Det ångrar jag inte en sekund att vi gjorde, det är det roligaste jag gjort i hela mitt liv!


Jag och Artur mitt i en Ceilidh dans, faktum är att det är olika danser hela kvällen - det är aldrig samma under samma kväll. (har tydligen blivit gravid också, om man nu ska tro på bilden)




Jag "Se glad ut nu så kan vi skicka en bild till mormor!"
Kusin "Okej!"




/ Matilda

MAMMA BLUNDA NU.

Såhär kan det gå om man blir full i Glasgow.


/Matilda.

GLASGOW.

Igår var vi med på en lektion på Collage. Vi diskuterade med eleverna om positiva och negativa uppförande bland barn, vad som orsakade det och vad man gjorde när det hände. En utav sakerna som orsade det negativa uppförande som de sa var när det regnade och man inte kunde gå ut. Ordspråket "det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder" existerar inte här. Det var dock det enda som vi tyckte var skumt, annars var det väldigt intressant!
Vi slutade redan vid 11, så vi tog bussen in till stan och gick till Primark. Vi råkade fastna där i några timmar innan vi tog bussen till Glasgow! Sedan dess har vi spenderat vår tid här i Glasgow hos min(Matilda) kusin.
Nu ska vi snart ner till stan (herreguuud de har typ 3 Primark här!!!! FEST) och ikväll ska vi hem till en svensk kille och en littauensk tjej och spela Risk för att sedan bege oss till en skottsk fest och dansa skottsk dans! Det kan bli väldigt intressant... Speciellt med tanke på att de har kilt på sig.. Vi har faktiskt inte sett många alls med kilt(bara Michelle som osmidigt knöt skorna och tittade under...)!

Utsikten ifrån herr kusins lägenhet! Jag klagar då inte. Precis bakom oss ligger gågatan. Klagar ännu mindre!

Vi är snygga också!

//Matilda och Michelle

Snyft.

Idag åkte Veronika och Kalle hem, så igår kväll sa vi hej då till dem.

Såhär såg de ut:


Såhär såg jag och Michelle ut:


Så.... NU ÄRE FEST. :D

/Matilda

Konstigheter!

Förskolorna här är så GALET konstiga. Jag säger inte att de är dåliga, men om man jämför här med hemma så är det bara skillnader. Jag har faktiskt inte hittat en enda likhet. Det är precis som att börja 1an igen och sitta och titta på som ett fån.

Först av allt så får vi inte ha jeans på oss. Det ser för oproffisionellt ut. Sen att själva personalen springer runt i mjukisbyxor gör det bara ännu konstigare, enligt mig ser iallafall det mindre proffisionellt ut.

Jag var med de små barnen idag (5månader - 2år) yngsta idag var dock runt 1. Michelle var med de större (2-5). Mina barn hade namnet "the babys" och Michelles "the toddlers".

Vid de här tiderna åt barnen, efter att vi kom vid 9.

09.15: Mjölk. Barnen skulle ligga på antingen en kudde, eller i någon personals knä och dricka varm mjölk. Fast det var inte alla barn, bara vissa.

09.45: Medtaget snacks, vissa hade frukt, andra kakor.

11.15: Lunch. Det som var mest chockerande var att alla inte åt vid bord. Fyra stycken satt i barnstolar längs väggen, medan fyra satt vid ett bord. Personalen åt inte samtidigt vilket var ännu mer konstigt för mig. Barnens medtagna mat bestod utav ungefär det här:

Barn 1: Pasta med ketchup.
Barn 2: Ris med currysås.
Barn 3: En vit smörgås utan pålägg.

Efter de hade ätit sin medtagna mat hade de även med efterrätt, för vissa bestod det utav russin eller morötter, medan andra åt chips. På de så fick de varsin yoghurt.

12.15: Mjölkdax igen, likadant som innan.

13.00-14.00: Jag hade lunch, så ingen aning om vad som hände då.

14.05: Frukt och bagels

15.00: Mjölkdax igen..

15:30: Yoghurt. Och bagels.

Efter de ätit borstade de tänderna. Blev jätteförvånad när de började delas ut tandborstar...

Barnen har dessutom skor på sig inne, varför har jag inte riktigt förstått än. För ibland tar de av sig skorna, då sätter personalen på dem det igen.

Kollen personalen har på barnen är ENORM. Idag var det 4 personaler, och 10 barn. I ett rum, för varje avdelningar har bara 1 rum var. Tre avdelningar, tre rum. Ljudvolymen är skyhög om man jämför med hemma, där det ändå kan vara rätt högt. Så, på den avdelningen med större barn var det: ett rum, minst 15 barn, inga gardiner eller "ljuddämpare" såsom mattor på väggen, bara en matta på golvet och en heeeel del leksaker.

Det finns massor utav fler skillader, men det tar vi någon annan gång!

/Matilda

Soft dag.

Jag och Matilda fick en rejäl sovmorgon idag. Vi hade bestämt att möta upp Rosi utanför vårat hostel vid 14.00 så vi har haft en hel ledig förmiddag. Vi tog dock inte en rejäl sovmorgon utan vi bestämde oss för att ställa klockan på 09.00 så vi kunde ta en sväng på stan och göra av med lite pengar på Primark. Vädret är helt underbart, det är sådär lagom kallt. Man fryser inte ihjäl när man går ut om man säger så.

Snart är det dags för spökrunda, vet inte om jag är lika taggad som dem andra på det för jag är en riktig fegis. Men jag överlever nog, hoppas jag.. ;)

/Michelle

Det small!

Det var dock inte planet som small (tur det!), utan Veronikas väska. Det finns inte internett på vårat vandrarhem, och på mobilen är det något konstigt så det går inte att skriva i inlägget. Nu sitter vi på McDonalds och dricker kaffe. Vi ska strax gå till gamla staden och gå på en spökrunda! Spännande.

Igår träffade vi Rosi för första gången, en söt liten trevlig skotte det. Hon är våran "kontaktperson" här och hjälper oss med saker ifall vi behöver hjälp. Hon visade runt lite i stan och berättade vad olika byggnader och parker var. Vi har shoppat en heeel del på Primark redan, tillräckligt mycket att vi har konstaterat att vi faktiskt kommer behöva köpa en ny resväska tills vi ska hem. På kvällen åt vi på en Kines buffe, riktigt gott var det!






Kalle skrattar åt mig för att jag jämför ett träningspass med en shoppingtur. Jag skrattar åt Veronika för att hon jämför en flygtur med att föda barn....

/Matilda

Amsterdam.

Nu sitter vi och väntar i Amsterdam på flyget till Edinburgh. Vi dricker kaffe på Starbucks just nu, mysigt! Det har inte smällt än. Men å andra sidan så är vi inte framme än.....

Vi kanske hörs...
/Matilda och Michelle

IDAG SMÄLLER DET.

Eller ja... smäller hoppas jag ju att det inte gör. Men idag åker vi! Om lite mindre än två timmar ska jag möta Michelle på stan och sedan ska vi gå och äta i skolan. Kring 14 tiden går vårat tåg till arlanda och klockan 17.15 lyfter flyget!

Ska bli så spännande!

/Matilda

Four days left.

Det är när man packar resväskan som man känner att det börjar närma sig, bara fyra dagar kvar! Det känns helt sjukt. På måndag bär det av! Klockan 17.15 lyfter planet. Vi kommer att mellanlanda i Amsterdam så vi är inte framme förrän runt 22.00.

Nej nu ska jag fortsätta packa här, kaos! Ville bara skriva ett litet inlägg för att få en start på våran grymma blogg.. ;)

Take care!
/Michelle
RSS 2.0